Ulubione kruche

lut. 21st | Dodane przez: 0 komenarz(y)

Ach wiosnę już czuć w powietrzu, chodź ciągle zimnawo. Gorąca herbata czy kawka z mleczkiem chętnie „przytuliły” by się do jakiegoś ciasta. Na weakendowe popołudnie najlepsza jest szarlotka. Lekka, słodka i zdrowa! Po wielu eksperymentach mamy zaszczyt podzielić się z Wami wyśmienitym przepisem na kruchy spód do szarlotki, który zawsze się udaje. A, że bardzo modnym jest robienie tart na kruchym spodzie to dołączamy wersję kruchego na słono.

KRUCHY SPÓD NA SŁODKO.
Składniki:
200gr tłuszczu (kostka masła)
1 i 3/4 szklanki mąki typ 550
2/5 szklanki cukru (ok 100 gr)
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli

Wszystkie powyższe składniki wymieszaj ręcznie, a następnie włóż do lodówki na 30 min.
W między czasie przygotuj blaszkę wysmarowując ją masłem i obsypując grysikiem oraz włącz piekarnik by się nagrzał do 200 stopni.

Ciasto wyciąg z lodówki podsyp mąka i rozwałkuj na grubość ok 1cm – 1,5 cm. Przełóż ciasto na blaszkę i nakłuj je gęsto widelcem. Teraz włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termo obiegu) ciasto na 15 min.
Po 15 minutach wyciąg ciasto z piekarnika. Nałóż nadzienie (np. wcześniej wyprażone jabłka), ubite na sztywno z cukrem białka i włóż wszystko jeszcze na 10 – 15 min (bez termo obiegu).

KRUCHY SPÓD NA SŁONO.
Składniki:
200gr tłuszczu (kostka masła)
1 i 3/4 szklanki mąki typ 550
1 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
2 szczypty soli

Wszystkie powyższe składniki wymieszaj ręcznie, a następnie włóż do lodówki na 30 min.
W między czasie przygotuj blaszkę wysmarowując ją masłem i obsypując grysikiem oraz włącz piekarnik by się nagrzał do 200 stopni.
Ciasto wyciąg z lodówki podsyp mąka i rozwałkuj na grubość ok 1cm – 1,5 cm. Przełóż ciasto na blaszkę i nakłuj je gęsto widelcem.
Teraz włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termo obiegu) ciasto na 15 min.

Po 15 minutach wyciąg ciasto z piekarnika. Nałóż nadzienie np. wcześniej tradycyjnie przygotowany szpinak (2 opakowania), ser żółty na wierzch i włóż wszystko jeszcze na 12 min z zapiekaniem od góry (10 min bez termoobiegu i ok2 min z termoobiegiem) .

Mamy nadzieję, że Wam przypadną do gustu owe przepisy i zaskoczycie swoich bliskich serwując pyszne domowe ciasto niewymagające większego zachodu!

DSC08643


Nie ma jeszcze komentarzy..

Dodaj komentarz






wykasuj pola


DPS Kluzeka

Uspołecznij się!



+ 100% -

Kategorie tematyczne

Nowe komentarze

Zobacz nasz dom!


DPS Kluzeka

Stowarzyszenie