Tarta grzechu warta

kwi. 7th | Dodane przez: 0 komenarz(y)

Wiosna, wiosna, a na wiosnę po naszej kuchni roznoszą się wodzące na pokuszenie aromaty. Tym razem na warsztat poszła tarrrta. Wyśmienity kruchy spód, delikatna, aksamitna masa, słodkie owoce a na wierzchu pyszna kruszonka – czego chcieć więcej?
12924501_10154709700129128_3303551135395144481_n

Mąka, masło, cukier puder, jajko i sól lądują w jednej misce, zagniatamy z nich ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na 30 minut. Po pół godziny wyjmujemy ciasto z lodówki, i wykładamy nim blaszkę do tarty lub naczynie żaroodporne, Nakłuwamy ciasto widelcem i odstawiamy je jeszcze na 10 minut do lodówki. Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Po upływie 15 minut wyjmujemy ciasto z piekarnika i obniżamy temperaturę w do 180°C.

12931249_10154709699854128_1263919546219530583_n

Jajka, jogurt i cukier łączymy razem w misce, a następnie dodajemy mąkę i szczyptę soli i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy na gadką jednolitą masę. Na koniec dodajemy 4 łyżki budyniu waniliowego.

Gotową masę przelewamy na podpieczony spód tarty, a na wierzchu układamy owoce. Całość pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (masa powinna się ściąć i nabrać ładnego złotego koloru, gdyby wierzch był po tym czasie jeszcze płynny wydłużamy pieczenie), gotową tarte obsypujemy cukrem pudrem.

 

12294699_10154709699774128_1845516652206965683_n

Enjoy :)


Nie ma jeszcze komentarzy..

Dodaj komentarz






wykasuj pola


DPS Kluzeka

Uspołecznij się!



+ 100% -

Kategorie tematyczne

Nowe komentarze

Zobacz nasz dom!


DPS Kluzeka

Stowarzyszenie