Meksykańska potrawka wegańska, która zadowoli każdego mięsożercę :)

kwi. 27th | Dodane przez: 1 comment

W tym miesiącu w naszej kuchni widać wyraźne ciągoty w kierunku kuchni świata. Całkiem niedawno podczas zajęć pichciliśmy indyjskie samosy (przepis jest już na blogu), teraz podzielimy się z wami naszą wariacją na temat jednogarnkowego dania w stylu mexicana! Ajajajaj! Naszym zdaniem clou programu są tutaj przyprawy. Główna zasada – nie żałować ich i wybrać te, które najbardziej nam pasują.

DSC_0115

Ale nie rozwodząc się zbytnio przechodzimy do przepisu :) Do przygotowania naszej błyskawicznej wegańskiej potrawki meksykańskiej będziecie potrzebować:
– 5 cebuli
-2 puszki kukurydzy
-2 puszki fasoli czerwonej
-1 kg świeżych pomidorów bądź pomidory w kartoniku
-passatę pomidorową 500 ml
– 2 duże papryki – czerwoną i żółtą
-opakowanie soczewicy czerwonej
-małe mleczko kokosowe
-opcjonalnie olej do smażenia cebuli
A z przypraw:
-paprykę słodką
-ostre papryczki suszone
-cynamon
-czosnek granulowany lub świeży
-liść lubczyku
-bazylię
-płatki drożdżowe
-zioła prowansalskie
-liść laurowy
-sos sojowy
-ziele angielskie
-kminek
-pieprz
-sól
-szczypta cukru

DSC_0113

Najpierw obieramy cebulkę i smażymy ją na mocno złoty kolor. W między czasie soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i zalewamy wodą i passatą pomidorową. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotujemy przez ok 10 minut. W między czasie sparzamy paprykę i pomidory i kroimy w drobną kostkę. Fasolę i kukurydzę płuczemy na sitku pod bierzącą wodą. Wszystko dodajemy do podgotowanej soczewicy i zostawiamy na jeszcze 20 minut. Dodajemy również wszystkie pozostałe przyprawy. Celowo nie piszemy ilości – każdy lubi przyprawiać dania po swojemu dlatego zostawiamy tylko wytyczne:) Polecamy jednak nie żałować płatków drożdżowych a cynamonu dodać tylko szczyptę :) Pod koniec gotowania dodajemy jeszcze mleczko kokosowe i nasze pyszne danie jest już gotowe! :)
U nas caaały wielki garnek tych pyszności zniknął w 10 minut. Naprawdę warto spróbować! Przygotowanie idzie raz dwa a danie jest baaardzo sycące bo bogate w białko roślinne i przy tym naprawdę smaczne.
Mamy nadzieję że przepis się wam spodoba, my na pewno jeszcze do niego wrócimy :)

DSC_0122
Enjoy :)


1 comment Dodaj komentarz

  1. romi

    ahaha, widzę, że pan Fryderyk niekoniecznie sam chce zadecydować ile tych przypraw, woli to zwalić na panią Łucje ;)

Dodaj komentarz






wykasuj pola


DPS Kluzeka

Uspołecznij się!



+ 100% -

Kategorie tematyczne

Nowe komentarze

Zobacz nasz dom!


DPS Kluzeka

Stowarzyszenie