Słodziutka tarta Borówkowo – Karobowa

sie. 30th | Dodane przez: 0 komenarz(y)

Witajcie!:) dzisiaj mamy dla was przepis na pyszną tartę jagodową, w której zamiast kakao wykorzystaliśmy mączkę z chlebka swiętojańskiego. Efekt końcowy był bardzo ciekawy, wszyscy zachodzili w głowę co tam w środku właściwie jest:) Dzisiaj uchylimy rąbka tajemnicy i zdradzimy wam nasz autorski przepis na tą przedziwną tartę :)

DSC_0074

Będziecie potrzebować:

* 1 kostka margaryny (może być więcej, ciasto ma być bardzo maślane. Zamiast margaryny można dodać masło bądź zwykły olej słonecznikowy).
* 1 kg mąki pszennej
* szczypta soli
* płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
* 100g karobu (można dodać więcej)
* 2 łyżki ciemnego kakao
* 1,5 szkl. cukru
* płaska łyżeczka cynamonu
* 1 kg borówek lub innych owoców (polecamy śliwki)

DSC_0066

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy. Ciasto wyrabiamy do momentu aż wszystkie składniki będą dobrze połączone. Dzielimy je na dwie części (¼ i ¾) i wrzucamy do lodówki na ok. 1h. Niecierpliwi mogą wrzucić ciasto do zamrażalnika na ok 30 min. W międzyczasie borówki dokładnie myjemy i odsączamy z wody na ręczniku papierowym.
Ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim natłuszczoną blaszkę do pieczenia. Na cieście wykładamy borówki, na wierzch ścieramy na tarce mniejszą część ciasta. Jeżeli owoce są bardzo kwaśne, można je dodatkowo posypać cukrem.
Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.

DSC_0081

I voila! Pyszna tarta gotowa! :) Smak na pewno was pozytywnie zaskoczy :)

Życzymy powodzenia przy wypiekach :)

Enjoy :)


Nie ma jeszcze komentarzy..

Dodaj komentarz






wykasuj pola


DPS Kluzeka

Uspołecznij się!



+ 100% -

Kategorie tematyczne

Nowe komentarze

Zobacz nasz dom!


DPS Kluzeka

Stowarzyszenie