Wegańskie muffiny z jabłkami

mar. 28th | Dodane przez: 0 komenarz(y)

Dawno nie zdradzaliśmy Wam żadnych przepisów kulinarnych, więc wraz z nadejściem wiosny kusimy kolorowymi pyszniutkimy muffinkami :)

Przepis na 12 szt.
1łyżka mielonego siemienia lnianego zmieszanymi z 2 i 1/2 łyżkami wody.
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
70 g (lub trochę więcej) cukru trzcinowego
250ml mleka roślinnego
100ml oleju rzepakowego
1 duże kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w małą kostkę

Siemię lniane zmieszane z wodą odstaw na 5 min. tak by spęczniało.
W jednej misce zmieszaj składniki suche : mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier trzcinowy.
W drugiej zmieszaj składniki mokre: olej rzepakowy, mleko roślinne i siemię lniane.
Następnie połącz składniki z obu naczyń i dodaj jabłko. Nie mieszaj zbyt długo. Sekret muffinek to niedokładność:D.
Napełnij foremki do babeczek ( lub papilotki) do 3/4 ich wysokości.
Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wstaw blaszkę z foremkami i piecz ok 20 min do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu skonsumuj :D


Nie ma jeszcze komentarzy..

Dodaj komentarz






wykasuj pola


DPS Kluzeka

Uspołecznij się!



+ 100% -

Kategorie tematyczne

Nowe komentarze

Zobacz nasz dom!


DPS Kluzeka

Stowarzyszenie