Wiewiórka na słodko

maj. 12th | Dodane przez: 0 komenarz(y)
Wiewiórka na słodko

Kochani jakoś tak się utarło, że na słodycze zawsze wszyscy maja chęć i dlatego najczęściej je pieczemy. Przepis, który zaraz zobaczycie znaleźliśmy na blogu MOJE WYPIEKI. Wiewiórka bardzo przypadła nam do gustu. Tak więc polecamy wypróbować. Na weekend będzie jak znalazł:)

Placek Amerykański – Wiewiórka :D
Składniki na ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
4 – 5 jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Obierz jabłka i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Posiekaj grubo orzechy.
Z białek ubij sztywną pianę dodając do niej cukier. Pod koniec dodaj żółtka i ubijaj dalej aż się ładnie połącza. Strużką wlej olej, cały czas ubijając. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą i cynamonem. Produkty sypkie połącz z masą jajeczna i wymieszaj szpatułką.
Jabłka i orzechy dodaj do reszty ciasta, delikatnie mieszając szpatułką.
Ciasto wlej do formy o wymiarach 33 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 45 – 55 minut w temperaturze 165ºC, do tzw. suchego patyczka.


Nie ma jeszcze komentarzy..

Dodaj komentarz






wykasuj pola


DPS Kluzeka

Uspołecznij się!



+ 100% -

Kategorie tematyczne

Nowe komentarze

Zobacz nasz dom!


DPS Kluzeka

Stowarzyszenie