Jesienne leczunio

wrz. 11th | Dodane przez: 0 komenarz(y)
Jesienne leczunio

Można powiedzieć, że jesień już do nas przyszła. Aromatyczna, ciepła, smaczna.
Od razu nasuwa się chęć na leczo. Mniam!
Inspirując się przepisem Olga Smile spełniliśmy swoją zachciankę i upichciliśmy sobie pyszne ceczunio.
Przepis fajny, można robić.
Składniki:
5 papryk czerwonych
3 papryki żółte
4-5 pomidorów dużych
2 małe cukinie
4 spore cebule
4-6 łyżek oleju, oliwy, oleju kokosowego lub masła
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
zgodnie z preferencjami około ½-1 łyżeczki pikantnej papryki wędzonej lub zwykłej
4 gałązki tymianku
2-4 ząbki czosnku
sól i czarny pieprz do smaku
zioła prowansalskie, dalmatyńskie, oregano, dowolnie

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
Na głębokiej patelni lub w garnku żeliwnym rozgrzewamy olej, wrzucam obrane i pokrojone w kostkę cebule oraz tymianek, solę. Smażymy, aż staną się złote ale nie czarne ponieważ zrobią się gorzkie! Następnie dorzucam pomidory. Dusimy około 10 minut.
Paprykę czyścimy z gniazd nasiennych, kroję na preferowanej wielkości kawałki i dodaję do pomidorów. Przykrywamy i dusimy 12-15 minut. Dodajemy sól do smaku, przepuszczamy przez praskę czosnek, słodką i pikantną paprykę, posiekaną cukinię, pieprz i zioła. Mieszamy bardzo dokładnie, wrzucamy delikatnie bakłażany, znowu przykrywamy i dusimy 5 minut. I już, gotowe!

20170731_130438

20170713_104425


Nie ma jeszcze komentarzy..

Dodaj komentarz






wykasuj pola


DPS Kluzeka

Uspołecznij się!



+ 100% -

Kategorie tematyczne

Nowe komentarze

Zobacz nasz dom!


DPS Kluzeka

Stowarzyszenie