MAŁOSOLNE vs. KISZONE

lip. 13th | Dodane przez: 0 komenarz(y)

Czas na przetwory! A jak przetwory to na pewno ogórki małosolne lub kiszone. Prawdziwą gospodynię można poznać właśnie po tym, że nawet zbudzona o północy poda recepturę na zakiszenie ogórków.

1. Wystarczy nabyć małe świeże ogórki i dokładnie je umyć.
2. Następnie zagotować wodę i na każdy litr dodać kopiatą łyżkę soli kamiennej – wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawić do przestudzenia.
3. Do wyparzonych i suchych słoików powkładać gałązkę kopru, parę ząbków obranego czosnku, kilkucentymetrowy korzeń świeżego chrzanu…. I tu zaczyna się najlepsza zabawa… trzeba się tak nagimnastykować, aby jak najściślej poukładać ogórki. Wygód ogórki faktycznie nie mają – muszą stać w ścisku na baczność. Ale to właśnie będzie gwarancją, że żaden nie wypłynie i wszystkie się pięknie ukiszą.
4. Potem wystarczy zalać je letnią solanką i zakręcić słoiki.

Teraz należy tylko zdecydować czy jemy je po paru dniach jako małosolne czy wykazujemy się cierpliwością i czekamy ok. 2 tygodnie na kiszone ;)

20180705_115314


Nie ma jeszcze komentarzy..

Dodaj komentarz






wykasuj pola


DPS Kluzeka

Uspołecznij się!



+ 100% -

Kategorie tematyczne

Nowe komentarze

Zobacz nasz dom!


DPS Kluzeka

Stowarzyszenie